Sernik na zimno z truskawkami

Odchudzony sernik na zimno który często gości na naszym stole i nikt nie wyczuwa w nim braku cukru. Dobry przy insulinooporności lub po prostu kiedy stawiamy na zdrową dietę lub chcemy zjeść deser be wyrzutów sumienia. 

Wykonanie nie zabiera dużo czasu. Jedynie potrzebujemy zaplanować go odpowiednio wcześniej ze względu na proces tężenia w lodówce. 

Składniki:
Spód *można pominąć:
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki dowolnych zmielonych orzechów *u mnie migdały
1 łyżka masła

Masa serowa:
500g sera typu Skyr
Skórka otarta z jednej pomarańczy
400 ml mleka kokosowego – jedno całe opakowanie
Sok z 1/2 pomarańczy 
Nasionka z 1 laski wanilii / można pominąć 
6 łyżeczek żelatyny w proszku 
100g zmielonego erytrytolu – warto spróbować masy i wrazie potrzeby dodać więcej

Galaretka:
500 ml wody mineralnej smakowej bez cukru  
3 łyżki erytrytolu *lub wiecej jeżeli chcemy mieć słodszą wersję 
2 łyżeczki żelatyny
Kilka świeżych truskawek pokrojonych na połówki

Wykonanie:

Spód: Masło rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami na spód. Następnie wyłożyć nim spód blachy do pieczenia. 

Masa serowa: Żelatynę połączyć z 3 łyżkami mleka kokosowego (przezroczystej części) i pozostawić na około 10 minut. 
Ser, mleko kokosowe, sok i skórkę z pomarańczy, zmielony erytrytol i wanilię połączyć w misce. 

Po 10 minutach żelatynę delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Następnie dodać 1 łyżkę masy serowej i wymieszać. Czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec dodać żelatynę połączoną z 3 łyżkami masy serowej do pozostałej masy serowej i szybko wymieszać. 

Całość przelać na spód i udekorować truskawkami.

Galaretka: Żelatynę rozpuścić podgrzewając 100 ml wody smakowej. Następnie dodać do pozostałej wody i wymieszać z erytrytolem. Po przestudeniu wylać na masę serową z truskawkami. 

Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

Dodaj komentarz