Kolejne danie szwedzkiej kuchni czyli kurczak zapiekany z bananami. W trakcie zapiekania śmietana nabiera smaku curry i bananów co sprawia, że trudno się oprzeć temu połączeniu. Orzechy i bekon są chrupiącym i słonym elementem który świetnie przełamuje bananowo-śmietankowy smak.
Najlepiej smakuje podawane z ryżem i sałatką, ale równie dobrze smakuje z dowolnym pieczywem.
SKŁADNIKI / 4 porcje:
* 4 pojedyncze piersi kurczaka
* 250 ml śmietany 36%
* garść solonych orzeszków ziemnych
* 100 g bekonu
* 1 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
* 2 banany
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz
WYKONANIE:
- Piersi kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki (3 kawałki z jednej piersi), solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
- Śmietanę mieszamy z pastą curry. Banany kroimy na plasterki.
- Usmażone piersi kurczaka wkładamy do formy do zapiekania, posypujemy pokrojonymi bananami i polewamy śmietaną z pastą curry.
- Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
- W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy bekon aż wytopi się tłuszcz i będzie chrupiący. Upieczony przekładamy na talerz wyłożony papierem aby zebrał nadmiar tłuszczu.
- Upieczonego kurczaka posypujemy usmażonym bekonem i orzeszkami ziemnymi.
UWAGI: piersi kurczaka możemy zamienić na dowolną inną część kurczaka. Banany można skropić sokiem z cytryny jeżeli nie chcemy aby szybko zrobiły się ciemne. Pastę curry można zastąpić sosem chilli.
banany i kurczak,,tego jeszcze nie próbowałam
PolubieniePolubienie
Polecam! 🙂
PolubieniePolubienie