Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem

Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem czyli szybka zupa z orientalną nutą. Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy.

DSC08501log

SKŁADNIKI / 4 porcje:

* 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
* 1 brokuł – około 300 g
* 1/2 pora (jasna część)
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki  startego imbiru (około 3-4 cm)
* 2 łyżki sosu sojowego

* Do podania: 2 ugotowane jajka, makaron ryżowy lub chiński.

WYKONANIE:

  • Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Por kroimy w plasterki. Imbir i czosnek trzemy na tarce.
  • Bulion gotujemy około 5 minut z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego.
  • Na ostatnie 2 minuty dodajemy pokrojony brokuł i por. (Możemy też ugotować warzywa w osobnym garnku w posolonej wodzie).
  • Bulion podajemy z porcją makaronu i połówką jajka.

DSC08499log

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s