Pyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela 🙂 Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy przy zwijaniu rolady.
Składniki:
Ciasto:
* 3 jajka
* 120 g mąki
* 50 ml wody
* 130 g cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilją
Krem:
*250 g serka mascarpone
* skórka otarta z 1 pomarańczy
* 40g cukru pudru
* 2 łyżki suchego maku
Wykonanie:
- Jajka ubijamy z cukrem do powstania białego kremu. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz wodę. Jednolitą masę wylewamy na formę 30X40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5 min w temperaturze 225 stopni.
- Mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mak.
- Na ostudzone ciasto wykładamy krem (możemy zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) i delikatnie zwijamy naszą roladę. Całość posypujemy cynamonem i dekorujemy resztą kremu oraz makiem.
Brak ilości jajek.
PolubieniePolubienie
Za bardzo sie spieszylam 🙂 3 jajka. Dziekuje! 🙂
PolubieniePolubienie