Sałatka z jarmużem, granatem i fetą

Pyszna, świeża sałatka z jarmużem. Pomarańcza i orzechy wprowadzają klimat świąteczny. W Szwecji sałatki z jarmużem są bardzo popularne jako dodatek do dań świątecznych. Polecam spróbować!

Składniki:

200g jarmużu
Kilka liści fioletowej kapusty pekińskiej (lub dowolnej innej)
1 granat
150g fety
1/2 szklanki orzechów pekan *można użyć innych ulubionych orzechów
12 szklanki rodzynek
3 pomarańcze
1/2 czerwonej cebuli

Sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z pomarańczy
Sól, pieprz

Wykonanie:

Jarmuż podzielić na mniejsze części, usuną twarde łodygi. Zagotować wodę i zanurzyć w niej jarmuż na około 1 minutę. Następnie od razu przelać go zimną wodą. 

Kapustę pekińską poszatkować na paski.

Z pomarańczy wykroić miąższ i podzielić na mniejsze części 

Czerwoną cebule pokroić w drobną kostkę.

Składniki na sos wymieszać w szklance. 

Sałatkę wymieszać z sosem a następnie posypań rozdrobnioną fetą, granatem, rodzynkami i orzechami pekan. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s