Ciasto marchewkowe z płatków owsianych

Przepis inspirowany  ze szwedzkiej strony matrecept. W związku z tym podawany w millilitrach zamiast gramach. Jest to bardzo popularny zapis przepisów w skandynawi. Dzieki temu możemy wykonać każde ciasto bez wagi. 

Ciasto jest wilgotne i mocno cynamonowe. Myślę że może być ciekawym zamiennikiem płatków owsianych na śniadanie. Szczególnie dla tych którzy nie lubią konsystencji płatków. 

Składniki:

4 jajka
150 ml cukru
400 ml płatków owsianych
75 ml mąki kokosowej lub zmielonych wiorków kokosowych 
2,5 łyżki cynamonu
1,5 łyżki mielonego kardamonu
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
200ml musu z banana *około 2 banany
200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego lub serka homogenizowanego 
150 ml oleju rzepakowego 
300 ml startej marchewki 

Polewa
400 g świeżego serka typu Philadelphia
150 g masła w temperaturze pokojowej 
200 ml cukru pudru 
Otarta skórka z pomarańczy lub cytryny 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę o wymiarach  20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka zmiksować z cukrem około 5 minut. minuter.

Płatki owsiane zblendować i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami 

Ostrożnie połączyć suche składniki z masą jajeczną a następnie dodać marchew. Całość wymieszać i wylać do formy. 

Piec około 25 minut a następnie ostudzić.

Ser zmiksować z masłem a potem ostrożnie wmieszać cukier puder. Delikatnie rozsmarować na ostudzonym cieście i posypać startą skórką z pomarańczy. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s