Pulpeciki z ciecierzycy

Wegańskie pulpeciki z ciecierzycy gotowe w  15 minut! Nie wymagają wyszukanych składników a ich smak możemy zmieniać poprzez dodawanie różnych ziół / przypraw. Nadają się do jedzenia na ciepło jak i na zimno więc warto je zapakować do pracy. Świetnie smakują podane np. z sosem pomidorowym.

DSC09001log.jpg

SKŁADNIKI / około 12 pulpetów :

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy – można wykorzystać ciecierzycę z puszki.
  • 1 cebula – około 100 g
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu – warto dodać pieprz ziołowy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki mąki pszennej / bułki tartej
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru.
  • Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze/robocie kuchennym i mielimy do uzyskania jednolitej masy.
  • Zawartość blendera mieszamy z podsmażoną cebulą.
  • Z powstałej masy formujemy kulki a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony papierem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

DSC09017log.jpg

DSC08999log.jpg


Wegetariański obiad VII

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s