Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem w kremowym sosie czyli klasyk pachnący ziołami prowansalskimi. Danie można wykonać w trakcie gotowania makaronu więc dość często gości ono na moim stole. Jednak krótki czas przygotowania nie wyklucza wyśmienitego smaku.

DSC08774log

SKŁADNIKI / 4 porcje:

* 6 suszonych pomidorów
* 2 ząbki czosnku czosnku
* 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
* 200 g szpinaku (świeży lub mrożony)
* 200 g makaronu
* 150 g sera feta
* 150 g sera philadelphia
* 2 łyżeczki ziół prowansalskich
* pomidorki koktajlowe
* sól, pieprz

WYKONANIE:

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Następnie podsmażamy do  delikatnego zrumienienia na łyżce oliwy z  suszonych pomidorów.
  • Dodajemy pomidorki i szpinak. Całość smażymy 2-3 minuty a następnie dodajemy serek philadelphia i 3 łyżki wody np. z gotowania makaronu. Gotowy sos doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.  Jeżeli sos jest za gęsty to można dodać więcej wody.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podajemy z makaronem, serem feta pokrojonym w kostkę oraz pomidorkami koktajlowymi.
  • DSC08797log
  • DSC08775log.jpg
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s