Tarta z burakami i kozim serem

Tym razem coś dla miłośników koziego sera –tarta z kozim serem i burakami. Oczywiście jeżeli nie przepadamy za intensywnym smakiem koziego sera to można go zamienić np. na Brie. Spód do tarty nie wymaga chłodzenia w lodówce przed upieczeniem, dzięki czemu możemy zaoszczędzić czas.

DSC08656log

Składniki:

* 125 g zimnego masła
* 180 g mąki pszennej
* 2-3 łyżki zimnej wody
* 1 żółta cebula
* 500 g ugotowanych lub upieczonych w piekarniku buraków czerwonych
* 3 jajka
* 150 g sera koziego
* 200 ml crème fraiche 36%
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 3-4 gałązki rozmarynu
* Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Masło kroimy szybko na małe kawałki, dodajemy mąkę i wodę. Całość zagniatamy do połączenia składników a następnie wykładamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm.
  • Spód podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
  • Cebule kroimy w pióra i na oliwie smażymy aż się zeszkli.  Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Buraki łączymy z usmażoną cebulą. Następnie solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy posiekany rozmaryn.
  • Ser kroimy na mniejsze kawałki a następnie dodajemy do niego crème fraiche, jajka i miód. Całość mieszamy do połączenia składników i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na wcześniej podpieczony spód wykładamy buraki z cebulą a następnie wlewamy masę jajeczno serową.
  • Całość pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.

DSC08614log

DSC08740log

 

Jedna myśl w temacie “Tarta z burakami i kozim serem

Dodaj komentarz