Kokosanki szafranowe

Piękne w swojej prostocie i cudownie pachnące maleństwa kokosowe z szafranem. Wykonanie zajmuje kilka minut a jedzenie ich to czysta przyjemność. Z zewnątrz są delikatnie chrupiące a w środku miękkie i mięsiste jak prawdziwe kokosanki.

Uwielbiam zapach szafranu a w tych małych piramidkach czuć go intensywnie. Jednocześnie nie zabija on smaku kokosowego. Całość to idealna, mała słodycz do kawy.

No i ten złoty kolor! Myślę, że idealnie będą pasowały na naszym wielkanocnym/świątecznym stole. Przepis jest na 10 małych kokosanek ale radzę podwoić ilość składników i użyć wtedy 0,5 g szafranu. Znikają szybko!

DSC08338log

SKŁADNIKI / 10 piramidek:

*100 g wiórków kokosowych
* 70 g cukru
* 25 g masła
* 1 jajko
* 1 szczypta szafranu (mniej niż ½ g)
* skórka starta z ½ pomarańczy

WYKONANIE:

  • W małym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego szafran i zostawiamy do ostudzenia (Po tym czasie nasze masło powinno być wyraźnie żółte/pomarańczowe).
  • Cukier ucieramy/miksujemy z jajkiem na białą masę.
  • Wiórki kokosowe mieszamy z masłem a następnie dodajemy do masy z jajka i cukru. Całość zostawiamy na 10 min aby kokos nabrał żółtego koloru.
  • Piramidki pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Pod koniec pieczenia można je delikatnie przykryć folią aluminiową aby nie przypaliły się z góry.

DSC08361log

DSC08320lll

 

 

 

 

Reklamy

One thought on “Kokosanki szafranowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s