Babka piaskowa z mleczną galaretką

SKŁADNIKI / 2 porcje:

* 2 kawałki babki piaskowej  – użyłam babki z tego przepisu
* 1 jabłko
* 200 ml mleka
* 3 suszone morele
* 8 pistacji
* 1 łyżeczka cukru z wanilią
* ½ łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

WYKONANIE:

GALARETKA | 200 ml mleka, 1 łyżeczka żelatyny, 3 morele, 8 pistacji, 1 łyżka cukru z wanilią|

  • Morele kroimy w drobną kosteczkę a pistacje na połówki.
  • Mleko zagotowujemy i od razu ściągamy z ognia.
  • Do mleka dodajemy cukier, żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona to dodajemy pistacje i morele.
  • Powstałą galaretkę przelewamy do keksówki posmarowanej olejem a następnie wyłożonej folią spożywczą. Całość odkładamy do lodówki do stężenia.
  • Stężałą galaretkę przekładamy na deskę i kroimy w dowolne kształty.
    Układamy na talerzu.

KRUSZONKA | 2 kawałki babki cukrowej|

  • Ciasto kruszymy na drobne kawałeczki i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię.
  • Chwilę podsmażamy, aż ciasto stanie się chrupiące. Przekładamy na talerz.

JABŁKO |1 jabłko, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki miodu|

  • Jabłko przekrawamy na pół a następnie kroimy na plasterki.
  • Pokrojone jabłko wrzucamy na rozgrzaną, sucha patelnie (np. po zdjęciu pokruszonej babki). Posypujemy cynamonem i pieczemy około 2 minut aż będzie miękkie.
    Upieczone jabłko wykładamy na talerz i polewamy 2 łyżeczkami miodu lub syropu klonowego.

DSC08046log

DSC08049log.jpg

Reklamy

One thought on “Babka piaskowa z mleczną galaretką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s