Babka piaskowa z kardamonem

Chyba nie ma prostszego ciasta do upieczenia niż babka cukrowa. Ja zdecydowałam się na wariant z kardamonem ale równie dobrze można go pominąć (chociaż warto dodać) lub zastąpić np. cynamonem lub większą ilością wanilii.

Babka jest idealna do kawy, herbaty czy nawet do mleka na drugie śniadanie. Ja szczególnie lubię ją za chrupiący cukrowy wierzch.

Czasami babka piaskowa może wydawać się nudna i mało ciesząca oczy. Właśnie dlatego dziś proponuję odrobinę zaszaleć i sprawdzić moje inne sposoby na podanie babki. Nie są trudne czy wymagające a myślę, że ucieszą nie jedne oczy!

Przepisy i zdjęcia znajdziesz tutaj:

BABKA PIASKOWA Z GRUSZKĄ SZAŁWIOWĄ I PISTACJAMI, 
PALUSZKI Z BABKI PIASKOWEJ Z PIECZONĄ GRUSZKĄ,
BABKA PIASKOWA Z MLECZNĄ GALARETKĄ.

SKŁADNIKI:

* 200 g cukru
* 75 g masła
* 160 g mąki
* 2 jajka
* 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
* 1 łyżeczka kardamonu

WYKONANIE:

  • Jajka ubijamy/miksujemy z cukrem na gładką, białą masę.
  • Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
  • Mąkę mieszamy z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem a następnie wsypujemy do rozpuszczonego masła. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  • Powstałą mieszaninę dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Masę przelewamy do keksówki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.

DSC07459log

DSC07449log

Reklamy

3 thoughts on “Babka piaskowa z kardamonem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s