Babka piaskowa z gruszką i pistacjami

SKŁADNIKI / 2 porcje:

* 4 kawałki babki piaskowej – użyłam babki z tego przepisu
* 1 gruszka
* 100 ml wody
* 2 łyżeczka cukru z wanilią
* pół cytryny
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka szałwii suszonej
* garść pistacji
* 2 łyżki gęstego creme fraiche 34% lub 2 łyżki ubitej bitej śmietany

WYKONANIE:

  • Gruszkę kroimy na pół a następnie na cienkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier, cukier z wanilią, szałwię i sok z połowy cytryny.
  • Gotujemy około 5 minut aż gruszki będą miękkie ale nie będą się rozpadały.
  • Babkę nasączamy sokiem powstałym przy gotowaniu gruszek – około 1 łyżeczki na każdy kawałek babki.
  • Creme fraiche/ bitą śmietanę mieszamy z 1 łyżeczką cukru z wanilią oraz 4 pokruszonymi pistacjami.

Całość składamy następująco: Kładziemy jeden kawałek babki a na nim śmietanę z pistacjami. Całość przykrywamy drugim kawałkiem babki a następnie układamy na nim plasterki gruszki. Posypujemy pistacjami.

DSC07857log

DSC07902log

 

 

Reklamy

One thought on “Babka piaskowa z gruszką i pistacjami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s