Zupa marchewkowa z cytryną i imbirem

Delikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny.

Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki.

Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku.

SKŁADNIKI:

* 500 g marchewki
* 3 cm kawałek imbiru
* skórki z 1 cytryny
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 cebula
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 600 ml wywaru warzywnego
* 400 ml mleka
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* sól, pieprz

Do podania: tosty z parmezanem, kolendra, śmietana.

WYKONANIE:

  • Cebule i marchewki obieramy. Cebule kroimy w kostkę, marchewkę w plastry i smażymy około 10 minut w garnku na 3 łyżkach oliwy.
  • Na 2-3 minuty przed końcem smażenia dodajemy starty imbir, skórki z cytryny i 2 łyżki soku.
  • Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie.
  • Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut.
  • Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku.
  • Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami z parmezanem.

DSC07365ny

DSC07346ny

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s