Kulki jaglane z puree z zielonego groszku

Wiosna coraz bliżej więc chce się jeść coś kolorowego, szybkiego i nie skomplikowanego. Jeszcze najlepiej jakby było zdrowe!

Kulki jaglane z puree z zielonego groszku to po prostu trochę inny sposób na podanie kaszy jaglanej która sama w sobie nie ma atrakcyjnego wyglądu.

Danie można podać w wersji wegańskiej zastępując śmietanę oliwą i pomijając ser żółty.

SKŁADNIKI/ 2 porcje:

* 1 szklanka zielonego groszku
* 0,5 szklanki kaszy jaglanej | do kupienia tu |
* 2 marchewki
* 1 łyżka soku z cytryny
* 3 łyżeczki sezamu
* 0,5 łyżeczki kurkumy
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczka natki pietruszki
* Pół ząbka czosnku
* 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu
* 1 łyżka tartego sera żółtego
* 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* ½ łyżeczki cukru
* Sól, pieprz

Opcjonalne dodatki: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe.

WYKONANIE:

KULKI Z KASZY JAGLANEJ: | ½ szklanki kaszy jaglanej, ½ łyżeczki kurkumy, 2 liście laurowe, 1 łyżka sera żółtego, 1 łyżka sezamu, 1 łyżka natki pietruszki |

  • Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu dodając kurkumę i liście laurowe. Następnie pozwalamy jej ostygnąć.
  • Ostudzoną kaszę doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Formujemy kulki.
  • Kulki obtaczamy w sezamie lub posypujemy serem żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

PURE Z ZIELONEGO GROSZKU: |1 szklanka zielonego groszku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu, pół ząbku czosnku, sól, pieprz |

  • W małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej zielony groszek. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie szybko przelewamy groszek zimną wodą.
  • Do groszku dodajemy sok z cytryny, śmietanę lub jogurt (w wersji wegańskiej można dać 1 łyżeczkę oliwy), czosnek, sól, pieprz.
  • Całość miksujemy blenderem do uzyskania purée.

MARCHEWKA W SEZAMIE: |2 marchewki, 2 łyżki sezamu, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki masła |

  • Marchewkę kroimy na cienkie frytki o długości około 5 cm
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy słodką paprykę, sezam i cukier.
  • Całość smażymy 3-5 minut, aż marchewki trochę zmiękną ale nadal będą delikatnie chrupiące.

POŁĄCZENIE: Całość układamy na talerzu wg uznania i podajemy z sałatką z sałaty lodowej i pomidorków koktajlowych doprawioną sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

DSC06798

DSC06807


Superfood w Twojej kuchni


Wegetariański obiad VI

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s